Stekende pijn onder de grote teen

Heeft u een stekende pijn onder de grote teen? Dan heeft u mogelijk last van 'ossa sesamoidea' oftewel pijnlijke sesambeentjes. Dit zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes die te vinden zijn aan de onder de voet bij de basis van de grote teen, zoals te zien in onderstaande afbeelding.

Stekende pijn onder de grote teen door sesambeentjes

Sesambeentjes zijn kleine beentjes in de vorm van sesamzaadjes.

Wat zijn pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

De ellipsvormige beentjes zijn ongeveer zo groot als een boon en zorgen voor een glad oppervlak waarover de pezen kunnen glijden. Ze worden omhuld door een dikke plantaire plaat, de glenosesamoidale plaat. De sesambeentjes bevinden zich onder het eerste middenvoetsbeentje, bij het gewricht van de grote teen.

Functies van sesambeentjes

De sesambeentjes hebben onder andere de volgende functies:

 • Helpen de teen bij het naar beneden buigen;
 • Dragen van lichaamsgewicht om het gewricht te ontlasten;
 • Beschermen en stabiliseren de lange buigpees van de grote teen (m.flexor hallucis longus);
 • Vergroten van het grondvlak.

Stekende pijn onder de grote teen door sesambeentjes

Sesambeentjes bevinden zich onder het eerste middenvoetsbeentje van de grote teen.

Oorzaken van pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen

De pezen in de omgeving van de pijnlijke sesambeentjes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit is een vorm van sesamoiditis en van peesontsteking. Overbelasting wordt vaak gezien als de oorzaak, mede door een verkeerde stand van de voet. De sesambeentjes kunnen artrose vertonen of zelfs afsterven. Door een trauma kan een sesamoid zelfs breken. Sesamoiditis komt vaak voor bij balletdanseressen, hardlopers en volleyballers.

Welke symptomen geven pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

Dit geeft pijnklachten onder de grote teen, ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoiditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk. Bij een fractuur van de sesambotjes ontstaat deze acuut. Meestal treed er zwelling op. Ook kan het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn.

In veel gevallen is het niet mogelijk trap te lopen of te sporten met deze klachten.

Welke behandelingen zijn er voor pijnlijke sesambeentjes onder de grote teen?

Niet-operatief

De behandeling van sesamoiditis is meestal conservatief, dat wil zeggen zonder ingrijpende maatregelen, zoals een operatie. De belasting die de klacht veroorzaakt heeft dient gestaakt te worden. Het advies is om de voetzool te ontlasten, en eventueel te koelen een ice-pack op de aangedane plaats.

Bezoek de (register) podoloog of podotherapeut, deze kan in veel gevallen de oorzaak van de blessure traceren en behandelen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door middel van:

Operatief

Slechts in uitzonderlijke gevallen is een operatieve behandeling noodzakelijk. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een operatieve behandeling van pijnlijke sesambeentjes.

Vind een praktijk

Heeft u ook last van een stekende pijn onder de grote teen? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vindt een Podozorg praktijk bij U in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Loes van Vooren. Zij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Leonie

  “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

 • format_quote

  Ervaring van Lara

  “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

 • format_quote

  Ervaring van Maaike

  “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek