Wat is kramp?

Krampen vinden plaats in een spier. Een spier bestaat uit allemaal vezels die in- en uit elkaar kunnen schuiven. Als de vezels in elkaar schuiven wordt een spier korter en trekt samen, dit is dus aanspannen. Wanneer de vezels uit elkaar schuiven verlengt de spier zich weer. Bij kramp schuiven alle spiervezels in elkaar en ontspannen niet meer.

Hoe ontstaat kramp in de voeten?

Krampen kunnen ontstaan door overbelasting van een spier. Bijvoorbeeld door een voetstandafwijking, waardoor de belasting op voetspieren te hoog is. Of het dragen van ongeschikt (sport)schoeisel. De bloedtoevoer naar spieren kan hierdoor verstoord raken waardoor er een zuurstoftekort in de spieren ontstaat. Ook door het uitoefenen van sport kunnen spieren uitgeput raken en kramp veroorzaken, want door transpireren kan een tekort aan mineralen ontstaan zoals natrium, kalium en magnesium. De balans is dan verstoort door een tekort aan zout of vocht wat krampen kan geven.

Er zijn ook medicijnen die als bijwerking krampen kunnen veroorzaken. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter van uw medicijn.

Hoe kun je kramp in de voet verhelpen?

Wanneer een spier verstijft door kramp wil dat zeggen dat alle vezels van de spier in elkaar geschoven zijn, ofwel aangespannen zijn. Het is zaak om ontspanning te bewerkstelliggen.

Zit de kramp in de tenen, leg dan een handdoek om de tenen en voer langzaam de trekkracht op door aan de uiteinden van de handdoek te trekken. Is de kramp elders in de voet aanwezig, zet de voet dan recht op de grond en breng langzaam het gewicht op de voet met kramp. Let op, wanneer er te snel gerekt wordt zou er een spierscheuring kunnen ontstaan.

Voorkomen van kramp

Draag geschikte schoenen voor het doel waarvoor je ze nodig hebt, sport of algemene verrichtingen. Zorg voor een goede pasvorm en trek de veters niet strakker aan dan nodig is, zodat er geen beknelling kan plaatsvinden. Drink voldoende tijdens het sporten, het liefst een isotone sportdrank. Dit vult na transpiratie de mineralen in je lichaam aan.

Bij veel mensen gaan de voeten in de loop van het leven doorzakken, dit geeft een verhoogde belasting op de voetspieren. In dit geval kunnen ondersteunende zolen een uitkomst bieden.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetkrampen? De (register) podoloog of podotherapeut van Podozorg kan u advies op maat geven om samen naar een optimale oplossing te zoeken. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Will van den Akker. Hij is podoposturaal therapeut, (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Hulya

  “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

 • format_quote

  Ervaring van Marloes

  “Ik ervaar minder klachten zoals vermoeide benen, als ik andere schoenen heb voel ik het gelijk weer.”

 • format_quote

  Ervaring van Henriëtte

  “Ik ben erg goed geholpen, er wordt goed geluisterd en de klachten worden serieus genomen en behandeld. Ik ben erg tevreden!”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek