Over het trochanter major pijnsyndroom

Ik maak regelmatig mee dat mensen zich melden in mijn praktijk met heupklachten. Na wat doorvragen blijkt dan vaak dat het niet om het heupgewricht zelf gaat maar om klachten rond de knobbel aan de buitenkant van de heup, de zogenaamde trochanter major. De klachten treden meestal op tijdens lopen of traplopen. Wij spreken dan ook wel van een trochanter major pijnsyndroom. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en dan meestal bij vrouwen van middelbare leeftijd of ouder.

Klachten van het trochanter major pijnsyndroom

Er zijn pijnklachten rond de heupknobbel (trochanter major) die zich aan de buitenkant van de heup bevindt. De pijn komt opzetten bij belasten of/en als er op gedrukt wordt. De pijn kan uitstralen over de buitenkant van het bovenbeen. De buitenste spieren van het bovenbeen, de zogenaamde heup-abductoren, kunnen verzwakt zijn (teken van Duchenne).

Deze klachten hebben dus niet direct te maken met het heupgewricht zelf, maar het kan wel zo zijn dat een probleem in het heupgewricht indirect klachten veroorzaakt ter hoogte van deze plek. Wanneer de pijn dieper gevoeld wordt en dus meer in de liesstreek, dan denkt men eerder aan een probleem in of bij het heupgewricht zelf.

Is het wel mijn heup?
Bron: Feistritz

Oorzaken van het trochanter major pijnsyndroom

De pijn kan verschillende oorzaken hebben en kan zowel acuut als geleidelijk ontstaan:

 • Zo kan er sprake zijn van een peesaandoening aan een van de vele spieren die aanhechten op deze knobbel.
 • Ook kan de pijn veroorzaakt worden door irritatie van een van de drie slijmbeurzen (bursitis trochanterica) waarvan de belangrijkste zich onder de peesplaat (tractus iliotibialis) bevindt. Deze peesplaat loopt vanaf de bekkenrand over de buitenzijde van het bovenbeen naar de knie en hecht zich daar aan de bovenzijde van het onderbeen. Onderweg passeert deze de heupknobbel. Het over de knobbel heen schieten van deze peesplaat wordt ook wel snapping hip genoemd en kan, maar dat hoeft zeker niet, pijnklachten veroorzaken.
 • Een derde mogelijkheid is dat de pijn veroorzaakt wordt door een zenuwbeknelling van uittredende zenuwen uit de 4e en 5e lumbale (onderrug) wervels.

Behandeling van het trochanter major pijnsyndroom

Podotherapie

Wanneer u zich meldt bij de huisarts zal hij in eerste instantie rust adviseren wel of niet aangevuld met pijnstillers (NSAID’s). Als dit geen verbetering geeft kan podotherapie uitkomst bieden. De register podoloog of podotherapeut kan een eventuele voetafwijking behandelen door middel van therapiezolen of een andere techniek. Wanneer de voet bijvoorbeeld teveel naar binnen knikt (overpronatie) tijdens het lopen kan er meer spanning ontstaan rond de heupknobbel. Ook een eventueel beenlengteverschil kan een grote invloed hebben.

Podoposturale therapie

Tevens kan een bezoek aan een podoposturaal therapeut van grote waarde zijn. Hij is in de meeste gevallen ook register podoloog of podotherapeut en heeft nog meer mogelijkheden in zijn therapie. Zo is hij in staat om spanningen in bepaalde spierketens te reduceren of juist aan te spannen. Hij is gespecialiseerd in houdingsgerelateerde klachten en bekijkt het lichaam als een geheel.

Fysiotherapie

Uiteraard is tussenkomst van een fysiotherapeut ook aan te raden. Zijn behandeling zal voornamelijk bestaan uit spierversterkende en mobiliserende oefeningen, wel of niet aangevuld met massages en/of taping.

Vind een praktijk

Heeft u ook klachten ter hoogte van de knobbel aan de buitenkant van uw heup? Onze Podozorgers helpen u graag verder. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt!

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

 • format_quote

  Ervaring van Gerda

  “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth

 • 05 oktober 2023

  De juiste schoenmaat is belangrijk

  Een derde van de mannen en de helft van de vrouwen draagt schoenen die niet goed passen. Maar als schoenen niet goed passen kan dit klachten veroorzaken!

  Door Liesbeth Dijkshoorn

 • 19 september 2023

  Herstel zelf van een ontstoken peesplaat onder de voet

  Een ontstoken peesplaat onder de voet kan veel pijn veroorzaken. Het herstel van een peesplaat ontsteking heb je echter deels zelf in de hand.

  Door Angelique Bekkema

 • 08 september 2023

  Overgewicht en voetklachten

  Overgewicht of obesitas kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en gewrichtsklachten.

  Door Delia de Bliek