Echt maatwerk

Daar ga ik echt niet op lopen!’ is vaak de eerste reactie van een klant als hij aangepaste schoenen voorgeschreven krijgt. Maar tegenwoordig worden er ontzettend mooie en vooral ook moderne schoenen gemaakt. Orthopedische schoenmakers zijn echte kunstenaars. Door goed te luisteren naar de wensen en ideeën van de klant maken zij de perfecte schoen!

stoere stappers

Aangepaste schoenen, dáár moet de drager blij van worden!

Orthopedische schoenen worden vaak voorgeschreven door specialisten in het ziekenhuis aan mensen met voet- en enkelklachten. Afhankelijk van de klacht wordt er een OVAC, een semi-orthopedische schoen (ook wel OS-B genoemd) of een volledig orthopedische schoen (ook wel OS-A genoemd) voorgeschreven.

OVAC

OVAC is de afkorting voor Orthopedische Voorziening Aan Confectieschoenen. Dat betekent dus dat u zelf een paar schoenen koopt die u leuk vindt. Vervolgens worden ze door de orthopedisch schoenmaker aangepast met bijvoorbeeld verhogingen of speciale hakken. Soms plaatst hij materiaal tussen de schoen en de loopzool om de afwikkeling te verbeteren. Afhankelijk van uw klachten wordt er ook een steunzool aangemeten. De orthopedisch schoenmaker kan veel, maar het resultaat hangt natuurlijk af van het type schoen dat u kiest. Een pump is immers heel wat anders dan een stevige stapper.

Semi-orthopedische schoenen

Semi-orthopedische schoenen zijn fabrieksmatig geproduceerde schoenen met een aantal speciale aanpassingen die de klachten helpen verminderen. In deze schoen is er ruimte voor een op maat gemaakt voetbed. Semi-orthopedische confectieschoenen zijn zeer geschikt om optimaal te worden afgestemd op uw klachten, zelfs de sluiting van de schoenen kan worden aangepast. U bent dan minder afhankelijk van anderen bij het aan- en uittrekken. Er is keuze uit een ruime collectie schoenen.

Volledig orthopedische schoenen

Met volledig orthopedische schoenen worden de meest uiteenlopende voetproblemen behandeld. De schoenen zijn exact op maat gemaakt met een leest die is vervaardigd op basis van uw voetafdruk. In overleg met uw specialist stemt de orthopedisch schoenmaker de voorwaarden af waaraan uw schoen moet voldoen. Gelukkig kan tegenwoordig ook bij volledig orthopedische schoenen rekening worden gehouden met uw persoonlijke wensen. Samen met de orthopedisch schoenmaker overlegt u wat uw stijl is. Ook overlegt u samen welke kleuren en materialen er gebruikt worden. In de periode dat uw schoenen op maat worden gemaakt, ziet u de orthopedisch schoenmaker een aantal keer om uw schoenen te passen.

schoenaanpassing

Nieuwe schoenen in schoenmaat 52

In het oosten van het land is Hoevers Orthopedische Schoentechniek gevestigd, specialist op het gebied van het vervaardigen van maatschoenen en aangepast confectieschoeisel. Al sinds 1998 streven de gediplomeerde paskamer- en werkplaatsmedewerkers ernaar klanten beter te kunnen laten lopen ondanks hun voet- of enkelklachten. Ze willen echt dat de klant blij is met zijn nieuwe schoenen omdat zijn klachten daarmee verminderen. En het oog wil natuurlijk ook wat!

Zo heeft de orthopedisch schoenmaker ook Cees geholpen. Deze 58-jarige man is erg lang, maar liefst 2.14 meter. Cees kon moeilijk goed zittende schoenen vinden voor zijn grote en brede voeten en had daardoor veel last van zijn voeten. Schoenmaat 52 kom je ook niet zo vaak tegen in een reguliere schoenenwinkel, zeker niet als je op zoek bent naar een paar nette schoenen. Dankzij de orthopedisch schoenmaker kan Cees nu ook altijd leuke en moderne modellen uitzoeken.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Eric Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de podotherapeut alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw podotherapeut declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Hulya

    “Na ongeveer twee maanden werd mijn pijn veel minder. Ik kan nu om de dag ongeveer 13 km lopen!”

  • format_quote

    Ervaring van Maaike

    “Ben net teruggekomen van 4 dagen Disneyland Parijs, waar ik erg veel heb gelopen. Tot mijn verbazing heb ik geen last van rugpijn gehad.”

  • format_quote

    Ervaring van Edwin

    “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw